Vill du hjälpa någon med alkoholproblem?
Att se en familjemedlem, anhörig eller nära vän utveckla ett alkoholberoende är fruktansvärt jobbigt. Ska jag säga det jag ser eller ska jag tiga för att undvika konflikter och bråk? Man pendlar mellan att vara möjliggörare och tydliggörare. Det är smärtsamt att vara anhörig till en alkoholist.
Varför blir man alkoholberoende?
Så vitt vi vet finns ingen bra förklaring till varför vissa människor utvecklar ett alkoholberoende och blir vad vi kallar alkoholister, medan andra kan dricka utan att bli det. Det enda vi vet är att sjukdomen alkoholism är kronisk vilket innebär att det inte finns någon behandling som kan förvandla en alkoholist till en person med normala dryckesvanor. Den är dessutom progressiv i den mening att konsekvenser och lidande blir bara värre och värre. Många alkoholister dör en för tidig död. Att maktlös stå brevid är en smärtsam resa.
Typiskt alkoholistbeteende
- Vi lovar gång på gång att vi ska skärpa till oss men återfaller igen
- Vi börjar smygdricka och gömmer alkohol
- Vi ljuger om vårt drickande både för oss själva och andra
- Vi söker oss till sådana som dricker som vi för att rättfärdiga vårt drickande
- Vi blir aggressiva om någon anklagar oss för att dricka för mycket
- Vi skyller ifrån oss när vi betett oss illa
- Vi får humörsvängningar och tappar intresset för sådant som tidigare var viktigt
- Vi blir inbundna och självcentrerade
- Vi sjukskriver oss allt oftare
- Vi tappar ork och lust och mår allt sämre inombords
- Vi dricker oss berusade när vi “bara” skulle ta en öl
- Vår personlighet förändras, vi lever ett dubbelliv och blir som Dr Jekyll och Mr Hyde
Ju mer du vet om alkoholism desto bättre för dig
De allra flesta närstående tror och hoppas, länge och väl, på att den som dricker ska ta sig i kragen och skärpa till sig. Om personen utvecklat sjukdomen så kommer det inte att hända. Inte ens om han eller hon dyrt och heligt lovar det, och kanske också menar det. Vi kan skärpa till oss för ett kortare perioder, men återfaller i regel alltid. Innerst inne vet vi att det är fel, men problemet är att vi är maktlösa inför alkoholen. Men du som närstående kan börja hjälpa dig själv.
Gå på öppna AA-möten och lär av nyktra alkoholister
Vi rekommenderar varmt närstående, vänner och medarbetare/chefer samt professionella att besöka våra öppna AA-möten. Vi berättar öppet och ärligt om oss själva både om vårt drickande och vad sjukdomen gör med oss, resan utför och om hur vi hittat hjälp och en lösning på vårt ohanterliga problem i AA. Vi stannar gärna kvar efter mötet och svarar på dina frågor och funderingar.
Få hjälp av andra anhöriga att hantera dina problem
AA har en “systerorganisation” som heter Al-Anon Familjegrupper. Där träffas anhöriga till alkoholister och delar erfarenheter och styrka med varandra. Du får nya insikter och verktyg för att hantera din situation. Du får dessutom nya vänner som du kan ringa när du behöver någon att prata med. Sök ett Al-Anonmöte i din närhet på deras webb nedan. Du hittar även informtion om Alateen för barn till alkoholister.
Frågor och svar
Vi får ofta den här frågan om vad man som närstående kan göra för att hjälpa en alkoholist. Även nära anhöriga, vänner och arbetskamrater till en alkoholist påverkas. Förmodligen tycker man om personen i grund och botten men tycker illa om drickandet. En del väljer att tiga och lida för att inte bli osams och samtidigt ha ett hopp om personen en dag ska sluta dricka. Man blir en del i gömmandet av problemet. Man blir en möjliggörare.
Eller också blir man en tydliggörare, dvs en nära person som säger vad han eller hon ser, tycker och tänker och sätter gränser för umgänget och står upp för dem.
Vårt svar på frågan är att, för oss alkoholister är det mycket bättre med tydliggörare, eftersom det leder till smärtsamma konsekvenser. Det är just konsekvenserna som får oss att till slut inse att vi behöver hjälp.
Absolut. De flesta möten i AA är slutna möten för de som har en önskan att sluta dricka. Men de flesta AA-grupper har också öppna AA-möten. På ett öppet möte är vem som helst välkommen att delta och ta del av mötet. Till öppna möten hälsar vi alla välkomna som vill lära känna AA lite närmare, oavsett om det är i studiesyfte, som anhörig, närstående eller professionell. I menyn “Hitta ett möte” kan du söka upp grupper på orter och där framgår när grupperna har öppna möten.
Den vanligaste mötesformen är att någon medlem i gruppen leder mötet. Han eller hon läser AA:s programförklaring och något ur AA:s litteratur, beroende på om det är ett stegmöte, ett nykomlingsmöte eller om mötet har ett annat tema. Efter läsningen går ordet runt och alla som deltar kan, om de vill, presentera sig och dela med sig av sina tankar och erfarenheter som rör alkoholism och tillfrisknande. Vi avbryter inte varandra och det förs inga öppna diskussioner under mötet. Den som har frågor och funderingar får oftast svar genom andras delningar.
De flesta AA-möten är slutna möten, vilket innebär att de är till för människor som själva anser sig ha ett alkoholproblem och har en önskan att sluta dricka. Slutna möten utgår som regel från någon av AA:s grundtexter t ex Stora boken, tolvstegsprogrammet eller annan AA-litteratur. Deltagarna delar med sig av egna erfarenheter och ger varandra styrka.
Till ett öppet AA-möte är vem som helst välkommen att ta del av hur AA fungerar. Vi får besök av anhöriga, arbetskamrater, chefer, läkare, studenter och andra som är nyfikna och vill veta mer om hur alkoholism fungerar. Ibland för att kunna förstå en närstående med problem eller i allmänt studiesyfte.
Alkoholism är en sjukdom som drabbar många människor runt omkring alkoholisten. Familj, vänner, arbetskamrater och chefer förstår inte vad som händer. De dras ofta själva in i alkoholistens beteenden och perioder.
AA har inget att erbjuda anöriga, mer än kunskap om alkoholism i AA:s litteratur och deltagande på öppna AA-möten. AA fokuserar bara på alkoholisten.
AA har en närstående “systerorganisation”, helt fristående från AA, som heter Al-Anon Familjegrupper. De fungerar precis som AA men är till för anhöriga, familj ochnärstående till alkoholister, såväl vuxna som barn. Mer information om Al-Anon kan du hitta här: www.al-anon.se