Dela med dig av din berättelse. Den kan hjälpa någon.
Sex fantastiska böcker till fantastiska priser! Köp nu.

Till dig som är ny i AA

Välkommen. Vi menar det verkligen. Vi vet hur jobbigt elller skämmigt det kändes när vi klev in på våra första AA-möten. Vi minns hur förvirrade vi var när mötet började. Men något hände med oss när vi lyssnade på de andra som öppet och ärligt berättade som sitt drickande, vad som hände och hur det är nu.
Vi kände igen oss. Men den stora och avgörande skillnaden var att de var nyktra, såg ut att må bra och hade uppenbarligen hittat en lösning på vårt gemensamma problem. Ett hopp tändes.

Vi kom tillbaka och efter en tid kände vi oss hemma i gruppen och trygga tlllsammans med dem. Då startade vi vår resa mot ett nyktert och fungerande liv.

Om du är alkoholist (vilket endast du kan avgöra), så ges du också möjligheten att tillfriskna från ditt sjuka begär efter alkohol genom AA:s Tolvstegsprogram. AA:s grundtext Stora boken beskriver hur du bör gå tillväga för att kunna tillfriskna. Som tillfrisknad alkoholist, så slipper du kämpa och får, som vi fått, ett meningsfullt nyktert och fungerande liv i balans. Besattheten att dricka har försvunnit.

Vi erkände att vi också var alkoholister och att vi tappat kontrollen. Vi hade drabbats av en sjukdom och problemet var inte utanför oss, utan i oss själva. Vi kom att tro att det fanns en lösning och blev villiga att göra vad som krävdes för att bli befriade från vårt eget fängelse.

Fyra goda råd till en nykomling

1. Gå på så många möten du kan

I början begrep ingen av oss vad det handlade om. Det enda vi kände var att här fanns människor med samma problem och som hade hittat en lösning. För varje möte vi gick på började poletterna trilla ner och vi började tro att det fanns en lösning också för oss.

2. Ha ett öppet sinnelag

Du kanske inte gillar allt du hör och allt som står skrivet. Du behöver inte köpa hela AA på en gång. Ta bara med dig det du tycker om och lämna resten. Tids nog klarnar det. 

3. Skaffa dig en sponsor

Det är bra att ha någon att prata med mellan mötena, att få hjälp i stegarbetet och stöd i arbetet med att hitta en fungerande nykterhet. Leta på någon du känner förtroende för och fråga om han eller hon vill vara din sponsor.

4. Ta en dag i taget

AA kräver inget av dig, inga löften och inga måsten – vi vet vad sådana är värda. Men genom att bestämma oss för att inte ta det första glaset idag kan vi lättare hantera 24 nyktra timmar. Sedan tar vi ett nytt beslut i morgon…

Filmen “Hope” beskriver AA på ett bra sätt. Vi får följa Maggie som firar ett års nykterhet och träffa andra som berättar hur och varför AA fungerar. 16 min.

Mötet med andra alkoholister

Till dig som tvivlar brukar vi säga: Vi tänkte också som du, att vi skulle kunna klara detta ohanterliga problem på egen hand eller också så misströstade vi och intalade oss att detta var vårt förbannade öde.

Men verkligheten inom AA har visat att det finns en lösning, inom räckhåll för alla som vill ha den. Vi tror att villighet och ett öppet sinnelag är de bästa förutsättningarna. Vi trodde kanske att vi kunde hitta en enklare och mindre krävande väg – men det kunde vi inte. Tack vare erfarenheterna och stödet från de alkoholister som gått före oss, har vi också hittat en väg till tillfrisknande från en dödlig sjukdom. Och för det är vi tacksamma.

Förutom att gå ofta på AA-möten och träffa andra tillfrisknande alkoholister har de flesta av oss också hittat ovärderligt stöd, insikter och verktyg i vårt tillfrisknande genom att läsa AA:s omfattande litteratur. Till exempel Stora Boken, Leva Nykter, Tolv Steg och Tolv Traditioner, Kom till tro, Dagliga reflektioner m fl. Det är böcker skrivna av alkoholister för alkoholister.

Hur blir man medlem?

Det är väldigt enkelt. Du är medlem i AA den dag du själv säger att du är det. AA för inga medlemsregister eller har några medlemsavgifter. Och du är medlem i hela AA och är välkommen på möten över hela världen.

Lästips: Leva Nykter

Boken Leva Nykter har varit till god hjälp för oss. Speciellt när vi var nya i AA. Den innehåller fristående kapitel som hjälper oss att inte ta det första glaset och hantera en dag i taget,