Sex fantastiska böcker till fantastiska priser! Köp nu.
Dela med dig av din berättelse. Den kan hjälpa någon.

Tolvstegsprogrammet – Hur fungerar det?

AA:s Tolv steg presenterades för första gången när Stora Boken publicerades 1939. Vid den tidpunkten var man ett hundratal alkoholister som hittat tillbaka till ett fint normalt liv i nykterhet. Deras löfte är att om man följer bokens råd och går igenom stegen samt tillämpar dem efter bästa förmåga, så kan den alkoholist som har villigheten uppnå samma resultat.

Tolvstegsprogrammet är ingen snabbfix

Tolvstegsprogramment är en personlig resa med sig själv och med stöd från andra medlemmar i gruppen. Många väljer också en sponsor (mentor) som har gjort stegen och kan stötta och vägleda. Det finns inga snabba lösningar utan programmet tar tid och ska ta tid.

Vad är alkoholism – förstå sjukdomen

För det första: En livsvarig sjukdom. Vi alkoholister har utvecklat en kronisk förändring som gör att vi reagerar annorlunda på substansen alkohol. Vi brukar kalla det för att vi utvecklat en kemisk eller fysisk allergi som är obotlig. Vi är allergiska mot alkohol. Vi har förlorat kontrollen över vårt drickande och det blir bara värre. Aldrig bättre. Det är en dödlig sjukdom.

För det andra: En själslig eller andlig sjukdom. Att leva detta dubbelliv, spela roller och hålla masken, med självförnedring, förneka och ljuga, samla på oss skuld, skam och ångest, leder till en själslig sjukdom. Vi skyfflar ner allt i ryggsäcken som blir allt tyngre. Rädda för att någon ska sticka hål på masken.

För det tredje: En mental besatthet. Vi utvecklar också en mental besatthet som gör att vi manipulerar oss själva och andra. Vi kan bestämma oss en måndag morgon att idag (eller den här veckan) ska jag inte dricka. Men redan på kvällen så intalar vi oss att en liten drink kan jag nog behöva efter en stressig dag. Vi tar det glaset, får våran kick som snabbt går över. Men bara ett glas till då? Och ytterligare ett. Och så vidare..

Hur kan 12 stegsprogrammet fixa detta?

Tovstegsprogrammet kan inte radera vår kroniska sjukdom, så vi måste inse att problemet är i oss och inte runt omkring oss. Vi måsta ta på oss ägandeskapet av sjukdomen och erkänna för oss själva, att vi är alkoholister, fångade i vårt eget fängelse. Vi saknar kraft att ta oss ur det på egen hand. Vi behöver hjälp.
I AA finner vi andra alkoholister med olika lång nykterhet som vi kan identifiera oss med. Vi tar ett beslut att sluta dricka och går på många möten och lyssnar på de som gått före. De stöttar och hjälper oss och vårt utanförskap forsvinner.

Efter en tids nykterhet börjar vi må bättre. Vi köper Stora Boken och börjar studera den. Och vi blir redo att sätta igång med stegarbetet. Vi frågar någon som har det där som vi vill ha, om han eller hon vill bli vår sponsor (vägledare). Nu börjar resan. Och den är livslång. Det blir bara bättre och bättre, säger de som gått före.

Vad gör stegen med oss?

Stegen kan inte ta bort vår fysiska allergi. Vi kommer inte att kunna bli icke-alkoholister och dricka som vanligt folk. Men stegen kommer gradvis att ta bort den vår själsliga sjukdom och därmed deb mentala besattheten och ge oss livet tillbaka. Stegen befriar oss från skuldbördan i ryggsäcken och vi får ett nytt uppvaknande och finner en ny frihet och glädje i livet. Och vi upptäcker att vi kan börja hjälpa andra nykomlingar i AA. Vi får behålla gåvan genom att ge bort den. Tolvstegsprogrammet är ett livsvarigt program.

Om du inser att ditt drickande är ett stort problem, ta det på allvar och gör något åt det medan tid ännu är. Det är ingen skam att göra något åt ett allvarligt hälsoproblem.

Enligt Stanford Medicin så är AA är den mest effektiva vägen till varaktig nykterhet

Vårt råd till dig som vill hitta en lösning

Klicka på knappen Hitta ett möte och Sök ett möte i din ort eller närhet. Gä på ett AA-möte så snart du kan. Gå på flera. Ge dig själv chansen.
Du kommer snart att veta om du är en av oss.
AA erbjuder en livsvarig lösning på en livsvarig sjukdom.