Dela med dig av din berättelse. Den kan hjälpa någon.
Nu kan du lyssna på Stora Boken som ljudbok. Läs mer här
Dags att boka middag och boende på Landsmötet i Uppsala
Vad tycker du om vår web? Svara på några frågor.

Utbildning om alkoholism

Enligt samhällets undersökningar så utvecklar ca 10 % av befolkningen ett kroniskt alkoholberoende, eller sjukdomen alkoholism. I runda tal finns det 500.000 aktiva alkoholister i landet. För en del kommer det tidigt i livet, för andra senare. Ofta är ett flertal personer runt omkring den drabbade indragna i lidandet.

Svårt att förstå en alkoholist

Alkoholism, eller kroniskt alkoholberoende på läkarspråk, är en sjukdom som är mycket svår att förstå. Även för alkoholisten. Den kallas ofta för förnekelsens sjukdom. En alkoholist förnekar sitt problem i det längsta genom att skylla ifrån sig, ljuga och manipulera sig själv och andra. Sjukdomen förändrar oss såväl fysiskt, mentalt och själsligt. Vi har förlorat kontrollen över vårt drickande. Vi kan inte bestämma när vi ska dricka eller inte. Vi kan på fullt allvar bestämma att vi inte ska dricka idag. Men bara efter några timmar är det som bortblåst och vi intalar oss att bara ta en öl. Men när vi väl dricker kan vi inte längre bestämma hur mycket vi ska dricka. Vi nöjer oss inte med ett glas. Vi vill ha mer och det slutar oftast i att vi blir alldeles för berusade.

Skärp till dig!

Dessvärre så är det just det vi inte kan, även om vi vill. Vi kan kanske skärpa till oss för kortare perioder som slutar i ett återfall. Vi är mer eller mindre kraftlösa inför alkoholen.

Kan man vara alkoholist fast man är ung?

Svaret är ja. Alkoholberoende kan utvecklas tidigt i livet och i alla åldrar. Sjukdomen har varken åldersgränser eller sociala gränser. Vi inom AA möter unga som gamla från samhällets alla hörn och sociala bakgrunder. Den kallas ibland för en demokratisk folksjukdom. Allför många hittar ingen lösning utan går under. AA, Anonyma Alkoholister har hjälpt miljontals alkoholister över hela världen tillbaka till ett fungerande nyktert liv.

Vi berättar gärna mer

Vi får ofta förfrågningar från gymnasieskolor, högskolor och andra utbildningar, speciellet inom hälso- och sjukvårdsutbildningar, om att komma och berätta mer. Och det gör vi gärna. Vi gör det helt kostnadsfritt för att vi tycker att alldeles för många vet för lite om hur sjukdomen alkoholism fungerar. Välj menyn Boka ett möte och kontakta en av våra SI-kommittéer i din närhet.