Större text
Behöver du eller en vän hjälp?

Ring eller e-posta vår jour 11-13, 18-20.

08-720 38 42 help@aa.se
Huvudmeny

Behöver du hjälp? Gå på ett AA-möte.

Om du känner att du har problem med alkohol är det enklaste och bästa du kan göra att gå på ett AA-möte. Mötena är grunden i AA:s verksamhet. Det kostar ingenting. Ingen föranmälan krävs och inte heller behöver man registrera sig. Anonymiteten i AA är grundmurad och skyddar din rätt till personlig anonymitet.  

Det finns inga krav för att vara med på ett AA-möte, mer än en önskan att sluta dricka. Och hur visar man att man har en önskan att sluta dricka? Svar: genom att gå på ett AA-möte. Enkelt, eller hur?
Kanske har du sett i filmer hur AA-möten går till? Folk sitter i ring, presenterar sig som alkoholister och pratar om sina problem med alkohol. Den bilden stämmer ganska bra, men verkliga möten är ofta gladare tillställningar än i filmens värld och man talar snarare om hur man löser sitt alkoholproblem än om själva drickandet.  

Ett nytt hopp i en ny gemenskap
De flesta känner en stark gemenskap på mötena. För första gången träffar de andra människor som känner och har druckit som de, och som därtill har varit nyktra i månader, år eller årtionden och har fungerande liv. Det ger identifikation och hopp, vilket är kärnan i mötena.  När du har gått på några möten visar erfarenheten att din besatthet av att dricka försvinner. Du kan låta bli att ta första glaset, en dag i taget.
Då brukar det vara dags att skaffa en sponsor (=mentor) och börja arbeta i AA:s program.

Mötena i AA handlar alltid om hur man tillfrisknar från alkoholism. Vi delar erfarenheter, styrka och förhoppningar med varandra med syfte att uppnå nykterhet.Vi pratar inte om andra beroenden eller missbruk på AA. AA har bara en lösning för alkoholism och erbjuder ingen lösning för andra missbruk, men inget hindrar att man som AA-medlem tar hjälp i flera olika tolvstegsprogram för exempelvis matmissbruk, shopping, spel, sex, tabletter eller narkotika.

Frågor & svar:

Är AA något för dig?

Bara du själv kan avgöra om AA:s program verkar vara något som kan hjälpa dig. Det är ett beslut som du själv får fatta. Ingen i AA kan göra det för dig. Vi som nu är med i AA gick dit för att vi insåg att vårt drickande blivit ett problem som vi själva inte kunde hantera. I början förnekade många av oss att vi inte längre kunde dricka som andra. Men när erfarna AA-medlemmar talade om för oss att alkoholism är en sjukdom som kan hejdas så började vi observera dessa sjukdomssymptom hos oss själva.

 

Vi insåg fakta och angrep vår sjukdom precis som vi skulle angripit varje annat allvarligt hälsoproblem. Vi gav ärliga svar på realistiska frågor om våra alkoholvanor och om effekten av dessa i vårt dagliga liv.

 

Kom ihåg att det inte är någon skam att erkänna att du har ett hälsoproblem. Om du har problem är det viktigt att göra något åt det.

Hur går ett AA-möte till?

Den vanligaste mötesformen är att någon medlem i gruppen leder mötet. Han eller hon läser AA:s programförklaring och något ur AA:s litteratur, beroende på om det är ett stegmöte, ett nykomlingsmöte eller om mötet har ett annat tema. Efter läsningen går ordet runt och alla som deltar kan, om de vill, presentera sig och dela med sig av sina tankar och erfarenheter som rör alkoholism och tillfrisknande. Vi avbryter inte varandra och det förs inga öppna diskussioner under mötet. Den som har frågor och funderingar får oftast svar genom andras delningar.