Större text
Behöver du eller en vän hjälp?

Ring eller e-posta vår jour 11-13, 18-20.

08-720 38 42 help@aa.se
Huvudmeny

Till dig som är ny i AA

Vi har något gemensamt, problemet och lösningen
Om du är alkoholist, så ges du möjligheten att tillfriskna från din sjukdom genom AA:s Tolv steg. AA:s grundtext Stora boken beskriver hur du bör göra för att kunna tillfriskna. Som tillfrisknad alkoholist, så slipper du kämpa och får, som vi fått, ett meningsfullt nyktert och fungerande liv i balans. Du finner i AA en ny gemenskap med människor som har liknande erfarenheter och som tillsammans hjälper varandra att uppnå nykterhet. Och bibehålla den. Vi har en gemensam lösning på ett gemensamt problem.

Fyra förslag till en nykomling

1. Gå på så många möten du kan
I början begrep ingen av oss vad det handlade om. Det enda vi kände var att här fanns människor med samma problem som hade hittat en lösning. För varje möte vi gick på började polletterna trilla ner och vi kom att tro att det fanns en lösning också för oss.

2. Ha ett öppet sinnelag
Du kanske inte gillar allt du hör och allt som står skrivet. Du behöver inte köpa hela AA på en gång. Ta till dig det du tycker om och låt resten vara. 

3. Skaffa dig en sponsor (=mentor)
Det är bra att ha någon att prata med mellan mötena, att få hjälp med stegen och stöd i arbetet med att hitta en fungerande nykterhet. Leta rätt på någon som har det du vill ha och fråga om han/hon vill vara din sponsor (=mentor). Vi rekommenderar kvinnor till kvinnor och män till män.

4. Ta en dag i taget
AA kräver inget av dig, inga löften och inga måsten – vi vet vad sådana är värda. Men genom att bestämma oss för att inte ta det första glaset i dag kan vi lättare hantera 24 nyktra timmar. Sedan tar vi ett nytt beslut i morgon...

Mötet med andra alkoholister

Förutom att gå ofta på AA-möten och träffa andra tillfrisknande alkoholister har de flesta av oss också hittat ovärderligt stöd, insikter och verktyg i vårt tillfrisknande genom att läsa AA:s omfattande litteratur. Till exempel Stora Boken, Leva Nykter, Tolv Steg och Tolv Traditioner, Kom till tro, Dagliga reflexioner m fl. Det är böcker skrivna av alkoholister för alkoholister och som du kan beställa här i webbshoppen.
    
Till dig som tvivlar brukar vi säga: Vi tänkte också som du, att vi skulle kunna klara detta ohanterliga problem på egen hand eller också så misströstade vi och intalade oss att detta var vårt förbannade öde.
    
Men verkligheten inom AA har visat att det finns en lösning, inom räckhåll för alla som vill ha den. Vi tror att villighet och ett öppet sinnelag är de bästa förutsättningarna. Vi trodde kanske att vi kunde hitta en enklare och mindre krävande väg – men det kunde vi inte. Tack vare erfarenheterna och stödet från de alkoholister som gått före oss, har vi också hittat en väg till tillfrisknande från en dödlig sjukdom

Puff/blurb: 
Läsvärt: Leva nykter
Boken Leva nykter har många av oss haft stor glädje och nytta av, speciellt som nynyktra. I boken finns massor med praktiska tips och råd. Boken förklarar på ett enkelt sätt några av AA:s förslag och deviser, som t ex att ”ta en dag i taget”, ”ta det lugnt”, ”det viktigaste först” m m.
Se filmen"Hope"
Filmen "Hope" beskriver AA på ett bra sätt. Vi får följa Maggie som firar ett års nykterhet och träffa andra som berättar hur och varför AA fungerar.