Större text
Behöver du eller en vän hjälp?

Ring eller e-posta vår jour 11-13, 18-20.

08-720 38 42 help@aa.se
Huvudmeny

Rättsvisan och AA

Domare, poliser, advokater, kriminalvård, brottsofferjour och hela rättsväsendet kommer ständigt i kontakt med människor som har problem med alkohol. Vi vet det, därför att många av oss har varit där. Låt oss hjälpas åt att hjälpa den som vill hitta en lösning.

Människor som utvecklat alkoholism (kroniskt alkoholberoende) får med tiden allt kraftigare konsekvenser av sitt drickande. Rattfylleri, våldsbrott, sexualbrott, skadegörelse, inbrott och ekonomiska brott är några exempel på konsekvenslistan. Konsekvenser som ställer oss inför lagens väktare och utövare. Förutom de domar som lagen utkräver kan vi erbjudas behandlingar i olika former, terapi eller andra preventiva åtgärder*. Vi underskattar inte dessa instansers arbete, tvärtom, många gör så gott de kan för att hjälpa alkoholisten tillbaka på rätt spår.

Vi vet att vi tillsammans kan göra det bättre. Vi från AA kan ställa upp och slussa de alkoholister som vill ha en lösning från behandlingar till ett fortgående tillfrisknande i en AA-grupp.

Rättsväsendet

Hur kan AA hjälpa?
AA är en ideell gemenskap av alkoholister som tillfrisknar. En nykomling på ett AA-möte träffar andra nynyktra och medlemmar med lång nykterhet. På AA-mötena delar vi erfarenheter, styrka och förhoppningar och utgör en stödjande gemenskap för nykomlingen. I AA-gruppen finner den som har en önskan att sluta dricka en styrka och kraft han eller hon saknar på egen hand. 

Ett livsvarigt handlingsprogram för tillfrisknande
I gruppen rekommenderas att man börjar arbeta med AA:s program för tillfrisknande, de tolv stegen, så snart som möjligt. Nykomlingen kan välja en sponsor (=mentor) som stöd i arbetet med stegen. Processen som stegarbetet innebär fokuserar på de bakomliggande orsakerna till drickandet och befriar oss från dessa. I programmet ingår också att man efter en tids nykterhet börjar hjälpa andra, vilket ytterligare förstärker den egna nykterheten.

En världsomspännande gemenskap
Som medlem i AA är man välkommen på alla AA-möten i hela världen. Det ger en extra upplevelse och stöd för den som är ute och reser.

Vill du veta mer?
AA vill samarbeta med alla inom den professionella sektorn, de som i sitt jobb möter människor med alkoholproblem. AA är ett viktigt komplement i samhället. Skicka in dina kontaktuppgifter till info@aa.se eller kontakta en informationskommitté i din närhet, så hör vi av oss.

 

* i USA och andra länder kan AA-möten ingå som en del i domen.